Drag cititor, iubitor de mare sau nu!
După o incursiune de 7 capitole în Jurnalul unei plaje, răsfoind postările de pe canalele de social media, uitându-mă la cum am evoluat în acești primi 2 ani, am realizat că Suntem ceea ce atragem! Există o Viziune și o Misiune în tot ceea ce facem. Astfel nu-i de mirare că la un moment dat, în timpul sezonului estival trecut am scris pe pagina de Facebook a Plajei Ancuței:
„Mulțumesc tuturor turiștilor care au ales să petreacă vacanța pe plaja noastră și:
-
Aruncă gunoiul selectiv în pubelele special amenajate (multă muncă de lămurire am mai dus cu anumiți turiști)
-
Folosesc cabinele de schimb construite din PET-uri și doze (da, da e o cabină de schimb, scrie și pe ea, nu e coș de gunoi!)
-
Nu aruncă șervețele și altele în toalete (am pus postere cu instrucțiuni chiar și pe pereți, așa cum erau odată postere cu Brad Pitt sau Madonna)
-
Citesc cărțile puse la dispoziție alături de prietenii de la Împreună Pentru Viitor Constanța și le aduc înapoi
-
Arată respect și empatie pentru persoanele cu dizabilități
-
Înțeleg că pentru a avea o plajă frumoasă este nevoie de responsabilizarea fiecăruia dintre noi (așa că nu arunca la întâmplare ce nu-ți mai trebuie și dacă vezi o hârtie pe jos, apleacă-te să o duci la gunoi!)
Astfel ia naștere Misiunea și Viziunea noastră!”
Această postare a apărut din nevoia de a explica cine suntem și ce este important pentru noi, iar asta am învățat pas cu pas.
Suntem ceea ce atragem și norocul a făcut să ne fie aproape oameni care împărtășesc aceleași valori, pentru care respectul și grija față de ceilalți, față de mediu nu e doar o pledoarie propagandistică.
Îmi amintesc ziua în care am cunoscut-o pe Mihaela (IPV Constanța) și pe soțul ei; eram în plină campanie de igienizare și amenajare a plajei, ne apucam de construcție WC-uri. Ne-a contactat pentru a întreba dacă suntem interesați să creăm o zonă pe plajă dedicată persoanelor cu dizabilități. Noi credeam că o făcusem, podine largi care permiteau accesul până în zona nisipului ud de la malul mării, o toaletă o gândisem mai spațioasă pentru a încăpea cărucioarele, acces ușor din promenadă, dar câte altele nu ne-au mai învățat ei. Așa că având sprijinul celor de la Asociația Împreună pentru Viitor Constanța a Mihaelei am fost mult mai atenți la acele detalii importante pentru a le face viața ușoară celor ce ne intră pe plajă. Au dotat plaja cu un scaun flotabil, cât s-au mai bucurat și cei mici și cei mari că puteau scăpa de frica de valuri și puteau pluti în siguranță. Au înfrumusețat plaja cu un joc gigant „Nu te supăra Frate” (până la finalul verii au dispărut toate jetoanele și un zar a fost distrus, dar de… speranța moare ultima!). M-au ajutat să pun în practică o idee pe care o aveam și noi și anume o bibliotecă pentru turiști. Acel colțișor a fost foarte apreciat și până la finalul verii alți clienți dragi sufletului nostru ne-au trimis cărți pentru a lărgi spațiul de lectură în sezonul următor.
Ceea ce nu am anticipat e că există și o deschidere oficială a parteneriatului pe 1 iulie 2021 și m-am trezit oleacă panicată cu o seară înainte, când Mihaela mi-a povestit că vor veni câțiva oameni de la radiouri și televiziuni pentru a face un reportaj pe plajă. Îmi amintesc că mă gândeam: deci mâine trebuie să mă îmbrac frumos, să mă machiez, trebuie să vorbesc? Ioi…
Tot ei ne-au făcut cunoștință cu Sergiu (CSR Nest), care ne-a învățat să colectăm gunoiul selectiv, ne-a instruit, ne-a oferit pubele și ne-a pus la dispoziție infrastructura, în acest fel ne-am adunat mai mulți vecini de plajă și am simțit că facem un pic de diferență. Știam sigur că de data asta nu mai e tot gunoiul depozitat în același loc, ci o parte chiar mergea la reciclat, frumos să ajungi și în sec XXI!
Au fost și campanii de conștientizare pe plajă în care turiștii noștri au avut ocazia să câștige premii și abia aștept să dezvoltăm și mai mult acest concept în anii ce vin.
Repet obsesiv „Suntem ceea ce atragem!” pentru că multe din serviciile pe care ni le-am dorit la plajă au venit cumva către noi, așa cum s-a întâmplat și cu Emil & Mariuța, care cu ale lor masaje făcute cu simț de răspundere îmbinând tehnici diverse, au atras și fidelizat parte din clienții noștri.
La fel Marius & Jimmy (KiteSports România) au găsit pe plaja noastră un spațiu generos pentru a-și desfășura Zmeiele în zilele cu vânt, iar culorile Kite Surfingului ne-au încântat privirile, îndemnând la curaj și visare.
O altă propunere importantă a venit de la un prieten drag care împreună cu „trupa” lui de muzică veche tătărească au făcut o cântare într-o seară pe plajă. Așa am înțeles un pic mai mult ce înseamnă comunitatea tătărească din zona Constanța și am realizat că dacă ai un pic de deschidere, alături de oameni faini poți să faci multe lucruri de calitate!
Cred că e important ce ne dorim și eu îmi doresc să cresc nivelul serviciilor și să le diversific.
Ar fi frumos să putem crea pentru tineri, artiști, grupuri la început de drum un cadru în care să exerseze și să aibă parte de feedback-ul publicului prezent pe nisipul Năvodariului. Încă nu știm cum să facem asta, dar sigur vom învăța.
Dar pentru ca dorințele să se împlinească e nevoie de pace, de normalitate, așa că sper la ce e mai bine și mă rog pentru cei care fără vină lor sunt victime ale unui război inutil!
Până la Jurnal de plajă 9, în care sper să scriu despre speranță și planuri de vară… drag cititor, fii în siguranță, oriunde ești!
[…] la Jurnal de Plajă 8 drag cititor, fii în siguranță oriunde te […]